Щом сте стигнали до тук, т.е. да четете тази статия, значи вече за съжаление страдате от гастрит. Затова ще обясним само накратко какво представлява това заболяване. Най-общо казано гастрита е възпаление на лигавицата на стомаха. Възпаленията могат да бъдат различни по характер и причините за тях също са многобройни. Най-често гастрита се причинява от неправилно хранене, стрес, заболяване. Лошото на това заболяване е, че всеки път, когато хапнете нещо дразнещо лигавицата на стомаха, се появяват болки и парене. Понякога се налага цялостно да промените менюто си, за да не се уврежда допълнително стомаха, а и за да не си причинявате повече болки.
Едно от най-добрите средства за това със сигурност не е содата за хляб, използвана толкова често и без консултация. В определени моменти тя дори засилва проблем повече. Ако страдате от гастрит, верен ваш приятел ще е сока от моркови. Той намалява киселинността на стомаха и може да се приема в каквото количество искате.
Диетата при гастрит има за цел да не позволява на храната, която приемате, да оказва дразнения върху лигавицата. В същото време не трябва да се лишавате и от ценни хранителни вещества и витамини и менюто ви трябва да е балансирано. При хранене наблягайте на варени и задушени храни, пърженото причинява доста киселини и болки. Може и печени ястия, като внимавате с подправките. Трябва храната да се сдъвква добре, може дори да е пасирана, да се намали съдържанието на сол и да не е нито много гореща, нито пък обратното студена. Яденето е разпределено на 6 хранения дневно, по малки порции.
След хранене е добре да се движите, а не да останете на едно място и храната да ви тежи. Не се напрягайте обаче, една разходка за половин час е достатъчна.
Какво може да ядете:
Хлебни изделия – бял хляб, препечен, сухари
Супи – всякакви зеленчукови супи, обаче пасирани, пилешка, от риба с по-малко подправки, супи с месо.
Основни ястия – нетлъсто месо, за предпочитане смляно, може да е всякакво – телешко, говеждо, заешко, пилешко, без свинско. Приготвяйте се варени или печени кюфтета, рула и други ястия с кайма. Цяло парче месо не е препоръчително, защото трудно се сдъвква и смила от организма. Може да го консумирате сварено и изчистено от жилите. Същото важи и за пилешкото месо и рибата.
Млечни продукти – кисело мляко, извара, сметана, но да не е кисела.
Яйца – може да ги консумирате варени, като внимавайте да са рохки или си правете омлети на пара.
Зърнени храни – макарони – всякакви видове, овесени ядки, пшенични ядки.
Зеленчуци – картофи, тиква, грах, зелен боб, карфиол, моркови, тиквички, цвекло, земна ябълка, зелена салата.
Десерти – пресни плодове, без кисели обаче. Варени и пасирани сладки плодове, пасиран компот, сокове, нектари, ако искате да ви е по-сладко използвайте мед.
Питиета – при всички напитки важи правилото да са със стайна температура – може да консумирате слаб чай и кафе, разредени с мляко или сметана, прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци, мляко с какао.
Какво не може да ядете:
Забранени са алкохола, силните чайове и кафета, пържено и многото и силни подправки. Не се препоръчват бульоните, пушени и консервирани храни, тлъсти меса. Не използвайте оцет, хрян, чесън. От зеленчуците избягвайте зелето, спанак, лук. Захарта трябва да се намали максимално, не само чистата захар, а и продуктите, които я съдържат.
Газирани напитки в никакъв случай – те са не само сладки, но и са пълни с оцветители и консерванти. Не трябва да присъстват в менюто ви сладолед, трушии, кетчуп, майонеза, полуготовите и замразени храни, които трябва само да се претоплят. Киселите храни като сини сливи, касис също трябва да избягвате в случай, че имате гастрит. Солта задължително трябва да се намали при тази диета.