Пятница, 17.05.2024
Мой сайт
Меню сайта
Мини-чат
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 2
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Июль » 1 » Гастрит овесени ядки. Диета при гастрит
01:35

Гастрит овесени ядки. Диета при гастрит





Щом сте стигнали до тук, т.е. да четете тази статия, значи вече за съжаление страдате от гастрит. Затова ще обясним само накратко какво представлява това заболяване. Най-общо казано гастрита е възпаление на лигавицата на стомаха. Възпаленията могат да бъдат различни по характер и причините за тях също са многобройни. Най-често гастрита се причинява от неправилно хранене, стрес, заболяване. Лошото на това заболяване е, че всеки път, когато хапнете нещо дразнещо лигавицата на стомаха, се появяват болки и парене. Понякога се налага цялостно да промените менюто си, за да не се уврежда допълнително стомаха, а и за да не си причинявате повече болки.

Едно от най-добрите средства за това със сигурност не е содата за хляб, използвана толкова често и без консултация. В определени моменти тя дори засилва проблем повече. Ако страдате от гастрит, верен ваш приятел ще е сока от моркови. Той намалява киселинността на стомаха и може да се приема в каквото количество искате.

Диетата при гастрит има за цел да не позволява на храната, която приемате, да оказва дразнения върху лигавицата. В същото време не трябва да се лишавате и от ценни хранителни вещества и витамини и менюто ви трябва да е балансирано. При хранене наблягайте на варени и задушени храни, пърженото причинява доста киселини и болки. Може и печени ястия, като внимавате с подправките. Трябва храната да се сдъвква добре, може дори да е пасирана, да се намали съдържанието на сол и да не е нито много гореща, нито пък обратното студена. Яденето е разпределено на 6 хранения дневно, по малки порции.

След хранене е добре да се движите, а не да останете на едно място и храната да ви тежи. Не се напрягайте обаче, една разходка за половин час е достатъчна.

Какво може да ядете:

Хлебни изделия – бял хляб, препечен, сухари

Супи – всякакви зеленчукови супи, обаче пасирани, пилешка, от риба с по-малко подправки, супи с месо.

Основни ястия – нетлъсто месо, за предпочитане смляно, може да е всякакво – телешко, говеждо, заешко, пилешко, без свинско. Приготвяйте се варени или печени кюфтета, рула и други ястия с кайма. Цяло парче месо не е препоръчително, защото трудно се сдъвква и смила от организма. Може да го консумирате сварено и изчистено от жилите. Същото важи и за пилешкото месо и рибата.

Млечни продукти – кисело мляко, извара, сметана, но да не е кисела.

Яйца – може да ги консумирате варени, като внимавайте да са рохки или си правете омлети на пара.

Зърнени храни – макарони – всякакви видове, овесени ядки, пшенични ядки.

Зеленчуци – картофи, тиква, грах, зелен боб, карфиол, моркови, тиквички, цвекло, земна ябълка, зелена салата.

Десерти – пресни плодове, без кисели обаче. Варени и пасирани сладки плодове, пасиран компот, сокове, нектари, ако искате да ви е по-сладко използвайте мед.

Питиета – при всички напитки важи правилото да са със стайна температура – може да консумирате слаб чай и кафе, разредени с мляко или сметана, прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци, мляко с какао.

Какво не може да ядете:

Забранени са алкохола, силните чайове и кафета, пържено и многото и силни подправки. Не се препоръчват бульоните, пушени и консервирани храни, тлъсти меса. Не използвайте оцет, хрян, чесън. От зеленчуците избягвайте зелето, спанак, лук. Захарта трябва да се намали максимално, не само чистата захар, а и продуктите, които я съдържат.

Газирани напитки в никакъв случай – те са не само сладки, но и са пълни с оцветители и консерванти. Не трябва да присъстват в менюто ви сладолед, трушии, кетчуп, майонеза, полуготовите и замразени храни, които трябва само да се претоплят. Киселите храни като сини сливи, касис също трябва да избягвате в случай, че имате гастрит. Солта задължително трябва да се намали при тази диета.



Источник: dietata.com
Просмотров: 224 | Добавил: ifincen | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Июль 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Copyright MyCorp © 2024
    Сделать бесплатный сайт с uCoz